Qui som

Som la primera Associació Internacional de Guies en català

l’Associació Internacional de Guies Catalans del món va néixer el 2012.
És una entitat que gaudeix del suport de la Generalitat en quant membre del Cens d’Entitats pel Foment de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya.
El 23 d’octubre del 2018 va ser guardonada amb el Premi de Menció Especial per Generalitat de Catalunya durant la VII edició dels Premis Pompeu Fabra, premis que s’atorguen a les activitats que treballen a favor de la llengua catalana.
És pionera en la creació d’una xarxa de serveis guiats en català arreu del món, l’autora del primer web on poder trobar i contractar serveis guiats en català a l’estranger amb guies locals autoritzats i professionals.
L’entitat impulsa un turisme de qualitat i professional a l’exterior en català. Treballa perquè cada cop més guies usin la llengua catalana en el guiatge, dona a conèixer aquests serveis a través del seu web, incentiva la creació d’aquests i els promou amb la finalitat de normalitzar així el català en el sector turístic i donar la possibilitat a tots els catalans que ho desitgin de gaudir d’un guiatge en català.

Ens podeu conèixer un a un si xafardegeu pel nostre web. Som en Dino, en Jordi, en Marc, la Maria, la Meritxell, la Vanessa, l’Oriol, la Silvia, en Simone…Trobareu les nostres webs i també un resum de les nostres vides i trajectòries professionals.

Som tots guies de ciutats diferents que usem el català per explicar el país, regió o ciutat on vivim.

L’escriptor Vicenç Villatoro és el nostre soci honorari i padrí, l’hem guiat més d’un cop i confia en la nostra associació.

Què fem?

És molt possible que mentre estiguis a punt de capbussar-te dins les aigües coral·lines de la llunyana illa de Phu Quock, un “Jordi vine cap aquí!” et sorprengui, avesat ja al so monosil·làbic de la llengua vietnamita. Al lloc més impensable del món hi trobaràs sempre un català amb una màquina fotogràfica penjada del coll.

Els catalans viatgem molt, ens agrada veure món, cultures diferents. La diversitat ens fascina tot i que ens és difícil trobar un Tour operador que respecti la nostra llengua.

Fer turisme és fantàstic!, ens ensenya, ens enriqueix, ens emociona, ens obra la ment. Els guies Catalans del Món volem cultivar aquesta varietat que ens empeny a viatjar a l’altra punta del món i donar color a la paraula turístic, avui dia, molt sovint carregada de connotacions negatives. Pensem que totes les llengües i cultures han de ser amanyagades, sobretot les més petites, i volem que enmig d’aquests grans transatlàntics del turisme la nostra barqueta vermella i groga també hi sigui.

Per aquest motiu:

• Duem a terme visites guiades en català a diferents ciutats del món. Cadascú de nosaltres viu a una ciutat i té un web i trajectòria diferent. Tenim en comú la llengua, la professió i l’amor per aquestes.

• Busquem guies catalans a tots els indrets del món. Estem convençuts que n’hi ha molts, però són invisibles perquè la majoria treballa usant les llengües dels grans operadors turístics.

• Lluitem perquè el català sigui reconegut com a llengua del turisme als països a on aquesta encara no ho és.

• Donem a conèixer els serveis guiats en català que hi ha arreu del món a través d’aquesta pàgina web comuna, d’anuncis i de la participació en fires perquè volem que tothom que vulgui viatjar en català ho pugui fer, perquè estimem la nostra llengua i perquè volem millorar la manera de fer turisme.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Els nostres reptes

Fins fa pocs anys els serveis guiats en català encara no existien en cap lloc del món. La majoria de guies es veien obligats, i molts encara s’hi veuen, a donar les explicacions en castellà. Només plantant-nos pel nostre compte aquest servei ha estat possible. Roma, Londres, Berlín, Holanda, Florència… cada cop més joves emprenedors hem decidit usar la nostra experiència per contribuir a crear un turisme en català de qualitat. La nostra associació ha estat un pas important. Aquesta és la primera Associació Internacional de Guies catalans del món.

Trobar guies catalans autoritzats costa molt encara, entre infinitat d’altres coses, perquè les autoritzacions en molts casos es donen en castellà i no en català. A Itàlia, per exemple, el català ha estat foragitat de gairebé totes les regions i és gairebé impossible trobar guies catalans perquè els que hi ha apareixen, a les llistes de les Regions i Províncies, com a guies castellanoparlants. Tenim encara molta tasca a fer, molts reptes a aconseguir i coses per les quals cal lluitar i una és, precisament, fer que el català sigui reconegut com a llengua oficial del turisme.

Ser autoritzats i professionals és quelcom indispensable si volem canviar i millorar el món del turisme. Només amb la legalitat i serietat aconseguirem canviar les lleis, les regles i el món del turisme. Estem convençuts que només el turisme ben fet pot aportar quelcom al turisme català, pot fer-lo créixer, enfortir-lo i desenvolupar-lo. Volem potenciar un turisme professional. Per aquest motiu oferim també suport, consell i ajut a les persones que es volen dedicar professionalment al món del turisme. A gairebé tots els països del món existeix una legislació turística que cal respectar; no volem crear un turisme català clandestí perquè aquest no pot durar i no porta enlloc.

El 21 de desembre del 2012 en Pep Foguera (guia de Berlín i Tresorer de la nostra associació) la Vanessa Barberà (guia d’Holanda i Vicepresidenta), la Maria Hernandez (guia de Roma i Presidenta de l’Associació) van reunir-se a Barcelona per signar els estatuts d’aquesta associació.

 


https://www.facebook.com/Guiescatalansdelmon.cat/

Estatuts Associació de Guies Catalans del Món