Vietnam

Miquel Àngel Perez

La meva arribada a Vietnam es remonta al 1999, però abans havia estat treballant a Tailàndia al 1997 i 1998.

Des del moment en què vaig començar a estudiar la carrera de turisme a Girona, vaig tenir clar que aquest món m’entusiasmava i em volia dedicar al sector de serveis i turisme.

Un cop aquí a Vietnam, aquest país m’ha acollit i donat una carrera professional sòlida, tot i que amb canvis de tot tipus pel que fa la meva vida, sempre he estat relacionat amb el turisme, el sector de guiatge i el desenvolupament i formacio de futurs professionals.

Vietnam és un país amb moltíssims recursos i molt ric en diversos camps: principal productor mundial de cafè, exportador de varis tipus de peix i marisc, primer mundial en producció d’arròs, entre altres coses. Els seus més de 3000 quilòmetres de costa combinen bé amb les 54 tribus oficialment reconegudes que viuen al país, sobretot a les muntanyes del nord. També tenim illes i una badia molt famosa amb més de 35 illots. Temples, tombes, pagodes, esglésies i demès conformen una mina d’or pels que fem de guies i ens dediquem a mostrar als ciutadans catalans el que tenim a la vora en aquest gran Vietnam.

Apart de tasques de guiatge i formació de guies locals, he treballat en diverses companyies de creuers de luxe, tant a la badia de Ha Long, com al delta del Me Kong, portant clients cap a Cambodja i visitant Vietnam i també Phnom Penh i els temples d’Angkor a Siem Reap, antic regne d’Annam al sudest asiàtic.

Apart de Vietnam i Tailàndia també he viscut a Laos on, a la capital Vientiane, hi hem desenvolupat projectes, igual que a Cambodja i Birmània. Això m’ha dut, en diverses ocasions, a visitar altres països del sud-est asiàtic com Filipines, Singapur o Indonèsia on hi tinc part del meu equip de treball, professionals i guies locals/internacionals que coordinen les tasques i visites que ens demanen els nostres clients.

Aquí a Vietnam fem diversos tipus de guiatge:

La Ciutat de Ho Chi Minh o la capital Hanoi: mercats locals; visita de llacs i rius; guies nocturns i de mig dia o dia sencer; museus; pagodes i temples…

Visites al delta del Me Kong i al delta del riu vermell a Hanoi: mercats flotants; illes de plantacions de fruiter; granges flotants de peix i marisc; escoles flotants i coordinació amb ONG’s i altres organismes locals.

Visites a tribus i a les zones altes de Vietnam: excursions al Fan Xi Pan, muntanya mes alta del sudest asiatic (amb o sense sherpas); excursions a antigues zones de vacances colonials franceses com Da Lat (zona de flors, viver de verdures, producció de vi impulsat pels francesos en el passat); les muntanyes vora la Xina com Sa Pa, Lao Cai o Bac Ha i els seus mercats locals tradicionals.

Rutes del cafè o del tè: visitant els productors, els torrats, veient el producte final, fent degustació i promoció local i de zones en desenvolupament. Rutes en bici, moto, cotxe, bus i bus obert amb parades, creuers locals i internacionals.

Illes i costa: visites a Phu Quoc (on hi ha altres catalans treballant), con Dao (antic Paulho Condor i presó de guerra), illes a Nha Trang i Da Nang, submarinisme, certificacions PADI. Sol, platja i activitats.

Ciutats imperials: com Hue, antiga capital i Hoi An, protegida per UNESCO; visita a palaus reials; zones de mandarins; temple de Literatura de Confuci a Hanoi; pagodes Caodistes al sud; temples xinesos a Cho Lon.

Tours històrics: museu de la guerra; túnels de guerrilla de Cu Chi; antiga zona desmilitarizada; museu d’història; tours d’antics soldats i temes relacionats.

Tours culinaris: classes de cuina; compra al mercat i posterior procés.

Com veieu estem ben distrets a Vietnam, això és només una petita introducció.

La meva dona i els meus dos vailets son vietnamites; els nens, mig catalans mig vietnamites, es diuen Jordi Nam i Raquel Anh.

Amant dels esports com el ciclisme i el futbol i professional del turisme i guiatge en quatre llengues, resto a la espera de poder mostrar a la resta de catalans tot el potencial que ofereix Vietnam.

Apart de relacionar-vos amb la gent local a tots nivells, gaudireu d’un país hospitalari, amb bons records i bones estones al voltant del tè o del cafè al carrer. Amb una mitja d’edat de vora 30 anys, tothom vol aprendre i estar en contacte amb catalans.

Més informació: Miquelangelperez@yahoo.com