Top
Cracòvia - Guies del Món
fade
3339
tour-item-template-default,single,single-tour-item,postid-3339,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,mega-menu-main-navigation,voyage child theme-child-ver-1.0,voyage-ver-2.0,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-header-style-on-scroll,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
Guies del Món / Cracòvia

Cracòvia

per person

Victòria Molina

Sóc fervorosa i entregadament catalana però, de manera misteriosament nostàlgica, també em sento polonesa. La meva vida s’ha tornat mediterraneo-eslava, si se’m permet inaugurar aquesta categoria, que molt bé podria tenir paral·lelismes amb tot allò balcànic.

Eric Hobsbawm escriu al pròleg d’un dels llibres que més rellegeixo, Uncommon People, sobre la rellevància de les accions i els pensaments de les persones comunes: what they do and think, makes a difference.

Amb la intenció d’alliberar aquestes experiències de l’oblit, dedica un dels seus llibres a homenatjar a aquelles persones que han fet canviar el món sense saber-ho. Així m’agrada treballar els meus tours quan ensenyo els diferents barris de Cracòvia i quan parlo de Polònia, el meu país d’adopció. M’hi vaig traslladar fa cinc anys i mig, amb la carrera d’Humanitats i estudis de Màster de Relacions Internacionals sota el braç, coneixements de polonès i un semestre d’estudis europeus a la Universitat Jagiellonian de Cracòvia.

Si us decidiu per Polònia, territori apassionant i de fronteres constantment mutables,  cliqueu a la secció de rutes i inspireu-vos!

Informació de contacte:
Krakopediatours – Serveis turístics Polònia
krakopediatours@gmail.com

Facebook i twitter: @krakopediatours
Instagram: @krakopedia
Web: www.krakopediatours.cat
Tel: 0048794787234

CONTACTA’NS PER MÉS INFORMACIÓ

  1

  Casc antic

  Passejarem pels voltants de les muralles medievals, els carrers del casc antic i la Plaça del Mercat, veurem la Basílica de Santa Maria, la dels Franciscans o el Collegium Maius, la primera Universitat de Polònia, fundada l’any 1400 al bell mig de la ciutat i testimoni dels experiments de Copèrnic o la picaresca teatral de Joan Pau II. El parc de Planty que envolta la ciutat o el turó de Wawel amb la catedral i el Palau Reial, també poden veure's en una fantàstica ruta a peu de 2,30h.
  2

  Kazimierz

  Aquesta antiga ciutat medieval adjunta a Cracòvia, avui és coneguda com el barri jueu, ja que al voltant de la plaça Szeroka és on la comunitat jueva de Kazimierz va créixer fins el 1941. Per a m,i aquests carrers traspassen el món físic per convertir-lo en un estat d'ànim, una experiència sensorial. Kazimierz és on trobo repòs en un dia gris i manté 7 sinagogues obertes amb exposicions, museus i espais culturals. N´hi ha 4 que funcionen i et regalen viatges al passat quan els visitants o locals de la ciutat, les visiten al començar el Sabbat. Descobrir perquè aquest indret és un tresor al cor d’Europa i quines són les seves veus més importants és imprescindible en una visita a Cracòvia.
  3

  Podgórze i antic getto

  Un modern barri noucentista a l’altra banda del riu, connectat per un fantàstic pont peatonal sobre el Vístula ens transporta a la Cracòvia de l’antiga província austríaca de Galitzia. La revolució industrial, el comerç pel riu, una comunitat jueva emprenedora i la Primera i la Segona Guerra Mundial. Els seus carrers destapen la cruesa del que fou el ghetto de Cracòvia, no gaire lluny d’una potent estació de tren i el camp de treball i de concentració de Plaszof. En aquest passeig podem recórrer alguns dels edificis més importants del ghetto com el Judenrat, els hospitals, l’oficina de treball, les fàbriques de Julius Madritsch o Oskar Schindler i fer una parada a la Plaça dels herois del gueto i a les restes del mur que encara es conserven.
  4

  Nowa Huta

  I després de la 2GM què? Doncs el futur esplèndid del nou home soviètic! En el cas de Cracòvia, la construcció d’un nou model de societat al voltant de la fundació d’una de les fàbriques d’acer més grans d’Europa: Kombinat Nowa Huta Lenina, la fàbrica de Lenin. A les afores de Cracòvia, s’inicia un gran projecte de ciutat urbanística i arquitectònicament socio-realista. Una ciutat verda, plena de jardins, escoles i espais centrats en la vida dels treballadors de la fàbrica. El nexe d’unió de les vides de totes aquelles ànimes de postguerra que havien de començar de nou, l’espai perfecte per moldejar un jovent i un món que serien només socialistes. Avui en dia Nowa Huta és un barri de Cracòvia ben comunicat amb el centre, a 20 minuts en tranvia. Visitar-lo és fonamental per endinsar-se en un món completament desconegut pels europeus occidentals, on encara hi funcionen Bars de llet. L’arquitectura és excepcionalment socialista i la fàbrica, avui en dia Arcelormittal, encara manté la producció. Se’ns permet visitar un dels refugis civils més antics, dels anys 50, encara intacte. Es va dissenyar per a fer de centre de comunicacions en cas d’un atac nuclear i ens transporta a la guerra freda i als no tan llunyans conflictes militars que tensionaven el món sencer.
  5

  Segona Guerra Mundial

  Un tour per la Cracòvia de la Gobernatura General, una nova regió administrativa al sudest de Polònia, amb la què el nazis divideixen Polònia durant la 2GM. Cracòvia en fou la capital i aquest tour explora la vida a la ciutat durant els anys de l’ocupació. Els alemanys van crear un barri nou per a les famílies alemanyes i van segregar una part de la ciutat; l’espai urbà, els parcs, els negocis i els transports. És en aquest barri on hi havia la Gestapo, seu del Museu Pomorska: temps de terror.
  6

  Gastronomia

  Si el que us agrada és descobrir la cultura d’un territori a través del bon beure i el bon menjar, visitarem el mercat, restaurants, paradetes de menjar i tastarem i beurem les delícies poloneses, maridades amb llegendes i històries locals relacionades amb la gastronomia. Bona cuina!
  7

  Cervesa artesana

  Una ruta per degustar les cerveses artesanes del mercat polonès, amb alguns sabors clàssics i d’altres molt més locals. La revolució del llúpol ha arribat a Cracòvia per inaugurar un futur prometedor.
  8

  Museu de la Fàbrica de Schindler

  L’exhibició ¨Cracòvia en temps d’ocupació:1939-1945¨ és el fil conductor del museu, que recorre cronològicament els esdeveniments del conflicte a la ciutat durant la guerra. L’edifici es va fer famós per la història de la pel.licula La llista de Schindler, on es recupera el protagonisme d’un alemany de la República Txeca, Oskar Schindler, que salvà 1200 jueus que treballaven a la seva fàbrica de Cracòvia.
  9

  Museu Farmàcia de l’Àguila

  Durant la 2GM, la farmàcia de Tadeusz Pankiewicz queda atrapada dins del ghetto de Cracòvia i la convertirà en el centre d’informació, salvament i operacions de la resistència del ghetto. L’exhibició recreada a l’antiga farmàcia és un recorregut per les vides de les persones que van viure al ghetto de Cracòvia i els seus testimonis.
  10

  Museu de Pomorska: temps de terror

  Per conèixer en profunditat la política de terror que van aplicar els alemanys a la ciutat de Cracòvia durant el temps de l’ocupació, cal entendre què fou la Gestapo, els esquadrons de la mort i quina jerarquia policial i militar hi havia a la ciutat. On eren les presons i sota quines penes hi podies anar, quins foren els primers assassinats massius i casos comuns de delators i de presoners. Com neix la resistència, rescats, salvaments i amagatalls. La transició al nou sistema comunista, les purgues, judicis, assassinats i camps de treball de Sibèria. De la Gestapo a la Policial Secreta Comunista.
  11

  Tour Location

  Write a Review

   DEIXA'NS LA TEVA RESSENYA